🌰 Sladké veľkonočné pokušenie s lieskovcami a čokoládou

Počas Veľkej noci si zaslúžime niečo naozaj výnimočné a sladké – a práve táto lahodná torta z lieskových orieškov, čokolády a nadýchanej šľahačky vás očarí svojou bohatou chuťou aj elegantným vzhľadom.

Nepotrebujete múku, zato získate jemný korpus, sladkú plnku a krásne vrstvený efekt, ktorý poteší všetky zmysly. 🌼

Ingrediencie na korpus (forma 20 cm):

  • 6 žĺtkov

  • 150 g kryštálového cukru

  • 170 g pomletých lieskových orieškov

  • 40 g kakaa

  • 30 g strúhanky z rožkov

  • 10 g prášku do pečiva

  • 6 bielkov

  • 10 g cukru (na sneh)

Postup na korpus:
Najprv si vyložíme tortovú formu (20 cm) papierom na pečenie. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Do zmesi postupne vmiešame mleté oriešky, kakao, strúhanku a prášok do pečiva. Medzitým si v druhej mise vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a 10 g cukru.

Sneh potom opatrne zapracujeme do žĺtkového cesta pomocou stierky – miešame zľahka, aby sme nezničili nadýchanú konzistenciu. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť.

Ingrediencie na plnku:

  • 6 dl smotany na šľahanie

  • 100 g práškového cukru

  • 10 g vanilkového cukru

  • 70 g horkej čokolády (nasekanej nadrobno)

Postup na plnku:
Smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor vyšľaháme do tuhej šľahačky. Keď je hotová, primiešame nasekanú čokoládu.

Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme – približne na jednu tretinu a dve tretiny. Dve tretiny položíme späť do formy bez dna (umiestnenej na podnose) a na ne rovnomerne rozotrieme pripravenú šľahačku. Takto pripravený koláč vložíme do chladničky, kde ho necháme stuhnúť aspoň 30 minút.

Na záverečné vrstvenie:

  • 70 g nasekanej horkej čokolády

  • 70 g mletých lieskových orieškov

  • rozmrvený vrchný plát (1/3 korpusu)

Dokončenie:

Zvyšnú tretinu korpusu si nahrubo rozmrvíme a zmiešame ju s orieškami a nasekanou čokoládou. Touto zmesou posypeme vrch torty so šľahačkou a ešte ju dáme na chvíľu schladiť – ideálne aspoň na ďalších 30 minút, aby sa všetko spojilo a držalo tvar.


A je to!

Táto orieškovo-čokoládová veľkonočná torta je dokonalou kombináciou jemnosti, sladkosti a štruktúry.

Podávajte ju ako sviatočný dezert, ktorým očaríte nielen rodinu, ale aj veľkonočných návštevníkov. 🐣🍰🌷

Prajeme Vám dobrú chuť!🍰

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=bcQsy95UG0I&ab_channel=Cookrate-Cakes

Ďalšie chutné recepty: 

🐣 Veľkonočná žĺtková bábovka ako od starej mamy

Veľkonočná hríbová kyslá polievka s vajíčkom a kôprom