Počas Veľkej noci si zaslúžime niečo naozaj výnimočné a sladké – a práve táto lahodná torta z lieskových orieškov, čokolády a nadýchanej šľahačky vás očarí svojou bohatou chuťou aj elegantným vzhľadom.
Nepotrebujete múku, zato získate jemný korpus, sladkú plnku a krásne vrstvený efekt, ktorý poteší všetky zmysly. 🌼
Ingrediencie na korpus (forma 20 cm):
-
6 žĺtkov
-
150 g kryštálového cukru
-
170 g pomletých lieskových orieškov
-
40 g kakaa
-
30 g strúhanky z rožkov
-
10 g prášku do pečiva
-
6 bielkov
-
10 g cukru (na sneh)
Postup na korpus:
Najprv si vyložíme tortovú formu (20 cm) papierom na pečenie. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Do zmesi postupne vmiešame mleté oriešky, kakao, strúhanku a prášok do pečiva. Medzitým si v druhej mise vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a 10 g cukru.
Sneh potom opatrne zapracujeme do žĺtkového cesta pomocou stierky – miešame zľahka, aby sme nezničili nadýchanú konzistenciu. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť.
Ingrediencie na plnku:
-
6 dl smotany na šľahanie
-
100 g práškového cukru
-
10 g vanilkového cukru
-
70 g horkej čokolády (nasekanej nadrobno)
Postup na plnku:
Smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor vyšľaháme do tuhej šľahačky. Keď je hotová, primiešame nasekanú čokoládu.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme – približne na jednu tretinu a dve tretiny. Dve tretiny položíme späť do formy bez dna (umiestnenej na podnose) a na ne rovnomerne rozotrieme pripravenú šľahačku. Takto pripravený koláč vložíme do chladničky, kde ho necháme stuhnúť aspoň 30 minút.
Na záverečné vrstvenie:
-
70 g nasekanej horkej čokolády
-
70 g mletých lieskových orieškov
-
rozmrvený vrchný plát (1/3 korpusu)
Dokončenie:
Zvyšnú tretinu korpusu si nahrubo rozmrvíme a zmiešame ju s orieškami a nasekanou čokoládou. Touto zmesou posypeme vrch torty so šľahačkou a ešte ju dáme na chvíľu schladiť – ideálne aspoň na ďalších 30 minút, aby sa všetko spojilo a držalo tvar.
A je to!
Táto orieškovo-čokoládová veľkonočná torta je dokonalou kombináciou jemnosti, sladkosti a štruktúry.
Podávajte ju ako sviatočný dezert, ktorým očaríte nielen rodinu, ale aj veľkonočných návštevníkov. 🐣🍰🌷
Prajeme Vám dobrú chuť!🍰
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=bcQsy95UG0I&ab_channel=Cookrate-Cakes
Ďalšie chutné recepty:
🐣 Veľkonočná žĺtková bábovka ako od starej mamy
Veľkonočná hríbová kyslá polievka s vajíčkom a kôprom