🍖 Tradičná hovädzia sviečková s jemnou omáčkou

🍴 Hovädzia sviečková s omáčkou: Tradičné jedlo pre každú príležitosť 🍖

Sviečková omáčka s hovädzím mäsom je skvelým pokrmom pre slávnostné príležitosti, ktorý zaručene ohúri každého.

Tento recept sa pripravuje jednoducho a s láskou.

Ingrediencie pre 4 porcie:

Na základ:

  • 1000 g hovädzieho zadného

  • 150 g údenej slaniny

  • 1 cibuľa

  • 300 g mrkvy

  • 200 g petržlenu

  • 200 g zeleru

  • 2-4 lyžice kryštálového cukru

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • 2-3 lyžice octu

  • 1 lyžica plnotučnej horčice

  • 8 guličiek nového korenia

  • 2 bobkové listy

  • olej podľa potreby

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 2000 ml vývaru

  • 3 lyžice kyslej smotany

  • 1 lyžica hladkej múky

Na ozdobenie:

  • citrón (podľa chuti)

  • brusnice (podľa chuti)

  • šľahačka (podľa chuti)


Postup prípravy:
  • Špikovanie mäsa: Začnite tým, že pomocou noža vytvoríte v hovädzom mäse niekoľko otvorov, do ktorých vložíte kúsky údenej slaniny.

  • Tip: Aby sa vám slanina ľahšie špikovala, vložte ju na 30 minút do mrazničky pred použitím.

  • Príprava zeleniny: Mrkvu, petržlen a zeler ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.

  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a potom ju osmažte v hrnci na rozpálenom oleji po dobu 2–3 minút. Poznámka: Ak vám počas špikovania zostala nejaká slanina, nakrájajte ju nadrobno a pridajte k cibuli na smaženie.

  • Dochutenie zeleniny: Do hrnca pridajte nakrájanú zeleninu a smažte ju ešte asi 2 minúty.

  • Potom posypte cukrom a pokračujte v smažení ďalšiu minútu. Zalejte citrónovou šťavou a octom, následne pridajte horčicu, nové korenie a bobkové listy.

  • Príprava mäsa: Mäso osoľte a okoreňte zo všetkých strán.

  • Na samostatnej panvici ho smažte na rozpálenom oleji asi 5 minút zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

  • Po tomto kroku vložte mäso do hrnca k zelenine, všetko zalejte vývarom a pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 120 minút.

  • Príprava omáčky: Pred vložením do rúry sa uistite, že hrniec, v ktorom pripravujete pokrm, je vhodný na pečenie.
  • Ak nie, preložte ho do zapekacej misy alebo pekáča.

  • Po upečení vyberte mäso a korenie a zvyšok ingrediencií v hrnci rozmixujte dohladka.

  • Dokončenie omáčky: V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu s hladkou múkou a trochou vody.

  • Túto zmes postupne vmiešajte do omáčky v hrnci a varte ešte 10 minút. Ak je to potrebné, dochuťte omáčku soľou.

  • Podávanie: Omáčku servírujte s mäskom nakrájaným na plátky. Ako prílohu môžete zvoliť knedľu, ktorá skvelo doplní tento chutný pokrm.

  • Ozdobenie: Každú porciu sviečkovej podávajte ozdobenú plátkom citróna, brusnicami a prípadne trochou šľahačky podľa vlastnej chuti.

A je to! HOTOVO!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=D5pyzvEopxc&ab_channel=Va%C5%99%C3%ADmesMozkem

Ďalšie chutné recepty: 

Rýchla a lahodná Snickers torta – bez rúry a bez starostí!

🍎 Jablkový koláč ako od babičky – jednoduchý a neodolateľný