Fínska reštaurácia zaviedla pokutu za plytvanie jedlom: Netradičný, no veľmi účinný spôsob!

Netradičný, no účinný spôsob predstavila jedna z ázijských reštaurácií v hlavnom meste Fínska. Zákazníci, ktorí nechajú na tanieri viac ako 100 gramov jedla, musia zaplatiť pokutu päť eur.

Ázijská reštaurácia Takumi v Helsinkách ponúka svojím zákazníkom možnosť „zaplať a zjedz koľko chceš“.
Poplatok za túto službu je od 13 do 16,90 eur v závislosti od dňa v týždni. Zákazníci si môžu na tanier naložiť ľubovoľné množstvo jedla. Výber je široký – niekoľko desiatok druhov sushi, teplé ázijské jedlá, polievky a dezerty.

Žiaľ, stravníci z Takumi pristúpili k tejto ponuke neuvážene a na taniere sa im hromadili obrovské množstvá jedla, ktoré neboli schopní zjesť. Na sushi často konzumovali len ryby a zeleninu, pričom ryžu nechali nedotknutú.

Majiteľ reštaurácie sa rozhodol zabrániť plytvaniu jedlom zavedením dodatočného poplatku. Každý, kto využije túto ponuku a nechá na tanieri zvyšky jedla, musí zaplatiť pokutu. Päť eur za každých 100 gramov.

„Dlho sme rozmýšľali, ako tento problém vyriešiť. Konflikt na Ukrajine nás ešte viac znepokojil problémom hladu vo svete. Nemôžeme dovoliť, aby sa tu jedlo vyhadzovalo, zatiaľ čo inde ľudia hladujú,“ vysvetlil manažér reštaurácie Jingjing Chen.

Nové pravidlá zavedené v reštaurácii začali rýchlo prinášať želané výsledky. Obsluhujúci personál musí vyhadzovať oveľa menej jedla a majiteľ dúfa, že podobné riešenia prijmú aj ďalší majitelia reštaurácií vo Fínsku.

V polovici roku 2022 OSN zverejnila správu, podľa ktorej v roku 2021 každý desiaty človek na svete pociťoval nedostatok potravín. Túto situáciu výrazne ovplyvnil rast cien, konflikt na Ukrajine a problémy súvisiace s dodávkami.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi a potešte ich správami z redakcie pekných novín!

Mohlo by Vás zaujímať: