Chrumkavé šošovicové karbonátky plné lahodnej chuti!

Tieto lahodné karbonátky z červenej šošovice sú ideálnou voľbou, ak hľadáte zdravý, výživný a pritom jednoduchý obed alebo večeru, ktorá zasýti a poteší.🍴 🫓

Ingrediencie:

  • 285 g suchej červenej šošovice

  • 1 šalotka (alebo malá cibuľa)

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 stredne veľká mrkva

  • cca 15 g čerstvej petržlenovej vňate (asi polovica zväzku)

  • 1 PL paradajkového pretlaku

  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)

  • ½ ČL mletého čierneho korenia (tiež podľa chuti)

Na vyprážanie:

  • olivový olej (asi 4 polievkové lyžice, prípadne podľa potreby)

Na podávanie (voliteľné):

  • obľúbený dip (napr. jogurtový, bylinkový alebo cesnakový)

  • čerstvý šalát

  • pečivo

Postup:

1. Príprava šošovice:
Najskôr šošovicu dôkladne prepláchneme v sitku pod studenou vodou. Potom ju presypeme do misky a zalejeme dostatočným množstvom vody – aspoň dvojnásobkom jej objemu. Následne ju necháme  napučať pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny. Po namočení ju ešte raz prepláchneme a necháme dobre odkvapkať.

2. Príprava zmesi:
Šalotku alebo cibuľu a cesnak následne  ošúpeme a potom nasekáme nadrobno. Mrkvu  nastrúhame na hrubo a následne petržlenovú vňať jemne posekáme. Do mixéra dáme namočenú šošovicu a pridáme k nej pripravenú zeleninu, paradajkový pretlak, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme na kompaktnú, mierne hrubšiu pastu – nemusí byť úplne hladká. Ak je masa príliš hustá, pridáme trochu vody. Ak je príliš riedka, môžeme pridať trochu strúhanky.

3. Tvarovanie:
Zmesou potom naplníme vlhké ruky a vytvarujeme placky hrubé približne 1 až 1,5 cm. Množstvo vystačí na 6 väčších kúskov.

4. Vyprážanie:
Na panvici  nakoniec rozohrejeme olej a karbonátky opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Smažíme ich 3–4 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatohnedý odtieň a chrumkavý povrch. Hotové kúsky necháme odkvapkať na papierových utierkach, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Prajeme Vám dobrú chuť!🍽️ 🌿

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=dMugENc-6mg&ab_channel=WeCookVegan

Ďalšie chutné recepty: 

Sviečková, ktorá v našej rodine koluje už dekádu – sekaná s krémovou omáčkou

Osvedčená lahôdka na obľúbený obed – slané palacinky s mletým mäsom, bešamelom a syrom