Cvikla – prírodný zázrak pre naše zdravie!
Cvikla patrí medzi najzdravšie potraviny, pretože obsahuje mimoriadne vysoké množstvo antioxidantov. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny dokáže posilniť imunitu, zlepšiť trávenie a pomôcť pri chudnutí. Okrem toho podporuje činnosť cievneho systému a prirodzene detoxikuje organizmus.
Ak ju zaradíme do jedálnička, telo sa rýchlejšie zbaví škodlivých látok, trávenie sa upraví a kilá môžu postupne ubúdať. Cvikla je nenáročná na pestovanie, no jej účinky sú obrovské. Vedci potvrdili, že dokáže posilniť srdce a zlepšiť celkový stav ciev.
Obzvlášť prospešná je pre starších ľudí, pretože prispieva k pružnosti cievnych stien a pomáha udržiavať zdravý krvný obeh. Draslík v nej obsiahnutý podporuje výdrž, zatiaľ čo cholín sa stará o správnu funkciu pečene. Okrem toho cvikla priaznivo vplýva na obličky, močový mechúr a žľazy.
Vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie, čím pomáha predchádzať zápche a rôznym žalúdočným ťažkostiam. Navyše znižuje hladinu zlého cholesterolu a naopak, podporuje tvorbu dobrého cholesterolu.
Ak sa často cítite unavení, cvikla vám môže pomôcť. Dusičnany v nej obsiahnuté dodávajú telu energiu, a preto sa odporúča konzumovať ju pravidelne, najmä pri sezónnej únave.
Okrem toho funguje ako prírodné diuretikum – pri pravidelnej konzumácii podporuje odvodnenie organizmu a pomáha zbaviť sa toxínov. Taktiež dokáže prirodzene znižovať krvný tlak a chrániť srdce pred rôznymi ochoreniami.
Zaraďme cviklu do svojho jedálnička a doprajme svojmu telu to najlepšie z prírody!
Ďalšie zaujímavé články: