Ak hľadáte dezert, ktorý zaujme nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom, smaragdový koláč je tou správnou voľbou!
Tento lahodný dezert je osviežujúci, jemný a má skvelú rovnováhu medzi sladkým krémom a ovocným želé.
Je to ideálna voľba pre rôzne príležitosti, či už na oslavu, rodinné stretnutie, alebo len ako sladká pochúťka na víkend. Nasledujúci recept vás prevedie jednoduchým postupom, ktorý vás dovedie k vytvoreniu tohto chutného a oku lahodiaceho koláča.
Ingrediencie:
Rozmery formy: 24×24 cm
Piškótové cesto:
-
3 vajcia
-
2 polievkové lyžice hladkej múky
-
2 polievkové lyžice kakaa
-
1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva
-
1/2 šálky cukru
Krém:
-
500 ml vychladenej 33% smotany
-
1 polievková lyžica práškového cukru
-
2 vanilkový tvaroh (každý 200 g)
-
5 plochých čajových lyžičiek želatíny + asi 1/3 šálky vriacej vody
Želé:
-
2 balíčky egrešového želé
-
600 ml vriacej vody
Postup prípravy:
Príprava želé: Začneme tým, že želé zalejeme horúcou vodou. Dôkladne premiešame a následne nalejeme do plochej misy. Necháme stuhnúť pri izbovej teplote alebo urýchlime proces v chladničke.
Príprava piškótového cesta: Oddelíme bielky od žĺtkov a bielky vyšľaháme do tuhej peny. Postupne pridávame cukor a pokračujeme v šľahaní, kým zmes nebude krásne lesklá. Následne po jednom pridáme žĺtky a jemne prešľaháme. Do zmesi preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva a opatrne premiešame stierkou, aby sme zachovali jemnosť. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C približne 25 – 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť a následne odrežeme vrchnú kôrku, ktorú rozdrvíme na posýpku.
Príprava krému: Želatínu rozpustíme v horúcej vode a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhej peny. Potom postupne pridáme vanilkový tvaroh a jemne premiešame. Stuhnuté želé nakrájame na malé kocky a vmiešame ich do krému. Nakoniec pomaly za stáleho miešania prilievame vlažnú želatínu.
Finalizácia: Krémovú zmes rovnomerne rozotrieme na vychladnutý piškótový korpus. Na záver vrch koláča posypeme rozdrobenou piškótovou kôrkou. Koláč vložíme do chladničky na niekoľko hodín, aby dobre stuhol.
Dobrú chuť! 😊
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=3P5P3N59nEs&ab_channel=Ob%C5%BCarciuch
Ďalšie chutné recepty: