Slivka patrí do čeľade ružovitých a do rodu Prunus, kde nájdeme aj broskyne, nektárinky, mandle či marhule.
Pozrime sa, čo všetko dokáže táto šťavnatá plodina urobiť pre naše zdravie – mnohé z jej účinkov vás možno prekvapia!
Liečivá sila sliviek
Vo svete rastie množstvo rôznych druhov sliviek, ktoré sa líšia podľa miesta pôvodu, farby, veľkosti a chuti. Obdobie rodenia sliviek trvá zvyčajne od mája do septembra. Ich plody dorastajú do veľkosti strednej paradajky (5–6 cm, cca 70 g) a pri stopke vytvárajú jemné prehĺbenie. Dužina býva šťavnatá a jej farba sa mení od žltej cez zelenú až po bledomodrú. V každej slivke nájdeme tvrdú kôstku. Medzi známe odrody patrí čerešňová slivka, damson a trnka.
Zdravotné benefity sliviek
Táto nízkokalorická pochúťka bez nasýtených tukov je plná vitamínov, minerálov a ďalších užitočných látok:
-
Slivky prirodzene podporujú trávenie – vďaka vláknine, sorbitolu a iným látkam fungujú ako účinné preháňadlo.
-
🍊 Sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a chráni telo pred zápalmi a voľnými radikálmi.
-
👁️ Odrody ako mirabelky sú bohaté na vitamín A a betakarotén, čím prospievajú očiam, pokožke a slizniciam.
-
🧠 Vitamíny skupiny B podporujú mozgovú činnosť, koncentráciu a pamäť.
-
💓 Vďaka draslíku regulujú srdcový tep a tlak, železo zas podporuje tvorbu červených krviniek.
-
🦴 Vitamín K pomáha pri zrážanlivosti krvi a zdraví kostí, a môže pomôcť aj pri Alzheimerovej chorobe.
Slivky tiež obsahujú polyfenolové antioxidanty ako luteín, zeaxantín a kryptoxantín, ktoré bojujú proti starnutiu buniek. Pomáhajú prečisťovať krv, znižujú krvný tlak, cholesterol a môžu uľaviť pri problémoch s dnou, reumatizmom či ochoreniach pečene a obličiek.
Poznámka na záver:
Aj keď modré, červené a žlté slivky s tenšou dužinou a silne prichytenou kôstkou bývajú kyslejšie a menej cenené, aj tie majú svoje miesto v zdravej výžive.
Ďalšie zaujímavé články:
Babičkine tajné recepty na bolesť hrdla 🍵🌿
Cvikla – zázrak pre zdravie, trávenie aj energiu!