Veľká noc je spojená s tradíciami, ale aj s vôňami detstva a domácou kuchyňou. Táto jemne kyslastá hríbová polievka s krémovou konzistenciou a sviežou chuťou kôpru je ideálna ako slávnostný prvý chod.
Zasýti, zahreje a navodí tú pravú sviatočnú náladu.🍵
Ingrediencie
Hlavné suroviny:
-
2 hrste sušených hríbov
-
1 cibuľa
-
1 PL masla
-
1 PL oleja
-
4–5 zemiakov
-
Voda alebo zeleninový vývar podľa potreby
Korenie a dochucovadlá:
-
Soľ, celé čierne korenie, nové korenie
-
Celá rasca, bobkový list
-
250 ml smotany na varenie
-
1–2 PL hladkej múky
-
Ocot a kryštálový cukor (podľa chuti)
-
Čerstvý kôpor
Na dozdobenie:
-
Vajcia uvarené na tvrdo
Postup prípravy
🍵Základ polievky:
-
Zemiaky najskôr ošúpeme a potom nakrájame na kocky, cibuľu nasekáme nadrobno.
-
V hrnci rozohrejeme maslo s olejom a orestujeme cibuľu dozlatista.
-
Pridáme sušené hríby (nemusíme ich vopred namáčať) a chvíľu ich opekáme s cibuľou.
Varenie:
-
Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom tak, aby boli hríby ponorené, a varíme, kým nezmäknú.
-
Pridáme zemiaky a dochutíme soľou, čiernym a novým korením, celou rascou a bobkovým listom. Varíme do zmäknutia zemiakov.
Zahustenie:
-
V miske zmiešame smotanu na varenie s múkou a potom za stáleho miešania ju vlejeme do polievky.
-
Polievku potom necháme ešte niekoľko minút jemne prebublávať, kým nezhustne.
Dochutenie a podávanie:
-
Podľa chuti pridáme ocot a cukor, aby mala polievka vyváženú sladko-kyslú chuť.
-
Na záver potom zamiešame nasekaný kôpor.
-
Nakoniec podávame s na tvrdo uvareným vajíčkom, nakrájaným na plátky alebo mesiačiky.
A máme HOTOVO!
Prajeme Vám dobrú chuť!😊
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=o07CM_jMzfU&ab_channel=D%C3%A1satoajdoma
Ďalšie chutné recepty:
VEĽKONOČNÝ „SRNČÍ CHRBÁT“ Tradičná šťavnatá mäsová roládka so syrom, kyslou smotanou a bylinkami
Veľkonočné pokušenie v podobe krému 🐰🍫Čokoládovo-karamelová lahôdka do vašich dezertov