Tieto chrumkavé zemiakové medailónky sú ideálne ako originálny predkrm, príloha alebo ľahká večera počas veľkonočných dní.
V kombinácii s osviežujúcim dipom zo smotany, zázvoru a cesnaku zažiaria aj medzi tradičnými dobrotami.
Ingrediencie
Na medailóniky:
-
3 väčšie zemiaky
-
Soľ podľa chuti
-
2–4 lyžice hladkej múky
-
Olej na vyprážanie
Na omáčku (dip):
-
3 lyžice kyslej smotany
-
Čerstvý zázvor (strúhaný, podľa chuti)
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 lyžička citrónovej šťavy
-
½ lyžičky cukru
-
Soľ a korenie podľa chuti
Postup
1. Príprava medailónikov:
Vyberte väčšie zemiaky (ak máte menšie, použite viac kusov) a uvarte ich v šupke do mäkka. Po vychladnutí ich ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
2. Cesto:
Zemiaky najskôr dajte do misy potom osoľte a pridajte múku. Množstvo múky upravte podľa potreby tak, aby vzniklo kompaktné cesto.
3. Tvarovanie medailónov:
Cesto následne premiestnite na pomúčenú dosku a trochu ho ešte obaľte v múke. Rozdeľte na 8 častí a potom každú ešte na ďalších 8 kúskov. Z každého vytvorte guľôčku a jemne ju stlačte na vrch odšťavovača citrónov, čím vytvoríte dekoratívny medailónik.
4. Vyprážanie:
Na panvici rozohrejte dostatok oleja a medailónky smažte z oboch strán do zlatista.
5. Dip:
V miske potom zmiešajte kyslú smotanu so strúhaným zázvorom a cesnakom. Pridajte citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
6. Servírovanie:
Zemiakové medailónky nakoniec podávajte teplé spolu s pripraveným dipom. Skvele sa hodia na veľkonočný stôl ako nevšedné, no chutné pohostenie pre rodinu i návštevu.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=jPBYTjiutKU&ab_channel=HausgemachteRezepte
Ďalšie chutné recepty:
Koláč na veľkonočné sviatky – dobrota pre sviatočnú pohodu!
VEĽKONOČNÝ „SRNČÍ CHRBÁT“ Tradičná šťavnatá mäsová roládka so syrom, kyslou smotanou a bylinkami